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Thank you for submitting your Petition for Practice Opinion. Pursuant to your request regarding 
whether it is within the scope of practice for a Registered Nurse (RN) to instill and/or remove 
chemotherapeutic agents, vesicant and non-vesicant, into/out of the bladder, the Louisiana State Board 
ofNursing considered your petition at the December 12, 2012 Board meeting. 

That in reference to Board agenda item # 6.1 and in accordance with R.S. 37:913 (14) which states: 
§913 (14) 

"Registered nursing" means the practice of the scope of nursing which is appropriate to the 
individual's educational level, knowledge, skills, and abilities ... 

After due deliberation, the Board adopted the following actions: 

That it is within the scope of practice for a registered nurse to instill and/or remove chemotherapy and 
biotherapy agents, vesicant and non-vesicant, into/out of the bladder/intravesical provided: 

(a) the registered nurse has the necessary skills, knowledge, abilities; 

(b) there is a physician order for the intervention; 

(c) there are current institutional policies and procedures that guide the practice; 

(d) the registered nurse remains aware of and follows current established standards/guidelines and 
recommendations for practice. 

We appreciate the opportunity to assist you with your practice petition. Should you need the assistance 
of board staff in the future, please do not hesitate to contact us. 

Sincerely, 

Barbara L. Morvant, MN, RN 
Executive Director 
Louisiana State Board ofNursing 
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